Fiverr’da NDA Nedir ve İş Alırken Nasıl Faydalanırız

Fiverr'da NDA ve Kullanımı

NDA, açılımı “Non Disclosure Agreement” yani gizlilik anlaşmasıdır.

Fiverr’da bir tasarımcıysanız, sıklıkla karşılaşabileceğiniz bir belgedir NDA. Bizim açımızdan incelersek, iş sırlarının ve fikri mülkiyet haklarının korunmasını sağlar.

Tasarım yaptıracak olan müşteri, tasarımı yaptırmak ister fakat kopyalanmasını ve fikrinin çalınmasından endişe duyar. Siz müşteriye güven verici şekilde yaklaşırsanız, işi alma olasılığınız yükselebileceği gibi daha yüksek ücretlere çıkma şansınız da artar.

Ben bu yöntemi aktif olarak kullanıyorum. Bu tip müşteriler kendini şöyle belli ediyor:

Şöyle bir tasarımım var ama yapabilir misin, yani taslağımı sana göstermek istemiyorum ama şuna benzeyebilir gibi kaçak cümleler kullanıyorsa, hemen “İsterseniz NDA korumalı çalışalım” diyerek onlara hazır “Free NDA Template” PDF belgesini gönderiyorum. Bu forma isimlerini yazıp imzalarını atıyorlar, ben de geri imzalayıp gönderiyorum.

Müşterinin sizinle bu gizlilik sözleşmesini imzaladıktan sonra işi alma oranınızın inanılmaz artabileceğini göreceksiniz.

Tabii bazen NDA isteği direkt müşteriden gelir. Bunda sözleşmeyi dikkatle incelemeniz gerekir.
Yapılacak iş, gizlilik sözleşmesi imzalanan masayı tasarlamak olsun. Müşteri gizlilik sözleşmesine öyle bir madde ekler ki, bir daha masa tasarımı yapmanız halinde sözleşmeyi ihlal etmiş olursunuz.

Bu durumda benim yaptığım bir yöntem var: Sözleşmeyi okuduktan sonra bir de onaylatıyorum Sözleşmeyi yapay zekaya okutup “Benim bir daha benzer tasarımı yapmamı engelleyecek, benim zararıma olacak bir madde var mı? Yoksa sıradan bir NDA midir?” gibi bir soru soruyorum

Okuyabiliyorsanız iyice okuyun, vaktiniz yok veya çevirisini de tam anlamıyorsanız, siz de yapay zeka araçlarıyla böyle sözleşmeleri okutup, ardından imzalamanızda fayda var.

Benzer İçerikler

Yorumlar