Etsy’de Yapılmaması Gereken Şeyler

Etsy'de Yapılmaması Gereken Hatalar

Etsy, bünyesinde el yapımı, özgün ve kişiselleştirilmiş ürünlere yer verir fakat bu pazar yerinde özgünlüğün de bir sınırı var. Sonraki yazılarımızda Etsy’de yapmamız gerekenlerden bolca bahsedeceğiz ama iyi bir Etsy satıcısı olmak istiyorsanız, yapmanız gerekenlerin yanında yapmamanız gerekenlere de dikkat etmelisiniz.

Etsy, kendi politikaları içerisinde bulunan tüm kurallara uyulmasını ister ve bu konuda pek hoş görülü değildir. Eğer kurallar konusunda esnek davranırsanız, mağazanız askıya alınır.

Etsy Hesabınızın Askıya Alınmaması (Suspend) İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Etsy ve Müşteri İlişkileri

Etsy topluluk kuralları, politikalar, siparişler, mağaza sağlığı, düzenli gelir elde etme hayalleri ve daha sayılabilecek tüm konuların ortak noktası müşteri ilişkileri ve müşteri memnuniyetidir.

Sipariş öncesi yardım talepleri, sipariş sonrası müşteri ilişkileri tüm mağazanızı ve Etsy gelişiminizi etkiler. Kusursuz ürünler satıyor olsanız bile, siparişlerinizi arttırmanın ve düzenli müşteriler edinmenin en kolay yolu memnun müşteriler toplamaktan geçer. 

Gelen mesajlara hızlı yanıtlar vermeniz, henüz sipariş vermeyen müşterilerden gelen mesajları olumlu karşılamanız, sipariş sonrası istek ve taleplere sıcak yaklaşmanız, Etsy mağazanızın sipariş sayılarını ve yorumlarınızı olumlu yönde etkiler.

Bununla birlikte, Star Seller rozetine sahip olmanın en önemli koşulları arasında yine müşteri mesajları ve geri bildirimleri yer alır. Geç yanıtlarınız, olumsuz geri dönüşleriniz, topluluk kurallarına aykırı konuşmanız, değerlendirmelerinizi etkiler ve en önemlisi şikayet almanız durumunda mağazanızın askıya alınmasına sebep olur.

Bu, Etsy’nin topluluk kuralları arasında en çok önem verdiği konudur.

Lisans Hakkına Sahip Olmadığınız Materyaller ya da İçerikler Kullanmak

Dijital ya da fiziksel olarak satmak istediğiniz tasarımlarınızda kullanmak istediğiniz eserler veya ürünler bazen ülkeler ya da fikri mülkiyet hakkına sahip olan kişi ya da kuruluşlar tarafından lisanslarla korunur.

Bir malzemeyi veya tasarımı kullanmaya karar vermeden önce, o malzemenin kullanım alanını araştırmalısınız. Eğer satmak istediğiniz üründe kullanmak istediğiniz içerik Lisansla korunuyorsa, yine başınıza büyük dertler açar.

Bir sanat eseri ya da ücretsiz sitelerden edindiğiniz vektör ürünlerin kullanım alanının ticari olmaması halinde, lisans hakkına sahip olmadan satış yapmanız, tasarım kalıplarını veya şablonları izinsiz kullanmanız, logoları veya markaları kopyalamanız, Lisans sahibi tarafından Etsy’e bildirilmeniz halinde telif ihlali sebebiyle ürününüz yayından kaldırılmasına ve daha kötüsü mağazanızın tamamen kapatılmasına sebep olur. 

Ayrıca satışınız ya da mağaza süreniz ne kadar olursa olsun, maalesef Etsy bu konuyu önemsemez.

Rakip Mağazaların Ürünlerini Kopyalamak

Kendi mağazanız için ürünler oluştururken rakip mağazalardan ilham alabilirsiniz ama bu, sizin ürün oluşturma aşamasında farklı bir mağazanın ürününü bire bir kopyalayabileceğimiz anlamına gelmez.

Çok satan bir üründen ilham alıp benzer bir konu üzerinde kendinize ait farklı bir tasarımı mağazanızda satabilirsiniz ama aynı ürünü ya da benzerini satmanız mağazanız ve satışlarınız için iyi bir fikir değil.

Yasa Dışı veya Yasaklanmış Ürünlerin Satışı

Etsy, kendi politikalarında bahsettiği belirli ürünlerin satışını yasaklar. Genel olarak uyuşturucu, alkol, tütün, yasa dışı öğeler ve bazı hayvan ürünleri gibi ürünlerin satışını yasaklamıştır. Ürün üretimine ya da tasarımına başlamadan önce bu konuları göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Ürünler Hakkında Yanıltıcı Bilgi Vermek

Ürünlerini hakkında doğru olmayan, yanıltıcı ve ürünün tanımı dışında kalan bilgiler sunmak, müşteri güvenini zedeler ve müşteriler tarafından şikayet almanıza sebep olur.

Müşteri Bilgilerini İzinsiz Kullanmak veya Paylaşmak

Müşterilerin kişisel bilgilerin gizliliğini korumak ve bu bilgileri sadece Etsy’nin kuralları dahilinde kullanmak gerekir. Kişisel verilerin kötüye kullanımı, Etsy tarafından hesabınızın askıya alınmasına ve hatta yasal yaptırımlar uygulanmasına sebep olur.

Etsy’de Rekabeti Manipüle Etme Denemeleri

Oyunu kurallarına göre oynamamak; Diğer mağazalar hakkında zararlı veya yanıltıcı yorumlar yapmak, kendi mağazanızın değerlendirmelerini manipüle etmek veya diğer mağazaların işlerine zarar verecek şekilde davranmak, topluluk kurallarını ihlal etmenize sebep olur. Bu da mağaza sağlığınız için ciddi problemler ortaya çıkarır.

Kargo ve Teslimat Bilgilerinde Yanıltıcı veya Eksik Bilgi Vermek

Ürünlerin, alıcıya ulaşması için geçen bir kargo ve teslimat süreci bulunur.Etsy’de, bu sürecin detayları hakkında gerçeğe aykırı, eksik veya yanıltıcı bilgiler sunmak, müşterileri memnuniyetini zedeler ve müşteriler tarafından Etsy’e bildirilmenize yol açar.

Etsy’de Satış Yapmak İsteyenlerin Düşmemesi Gereken Tuzak!

Telif ihlali veya şikayet almanız durumunda bu durum ilk seferde mağazanızın kapanmasına sebep olmayabilir, bunu gördüğünüzde hemen rahatlamayın çünkü her ihlalde mağazanız ve ürünleriniz zarar görür.

Sadece telif ihlalinde bulunan ürününüz değil diğer tüm ürünleriniz bu durumdan olumsuz etkilenir, mağaza trafiğiniz düşer ve tüm bunların sonucu olarak sipariş sayılarınız azalır.

Etsy Eğitimi

Sıfırdan ileri seviyeye, dijital ürünlerle ve bu ürünleri nasıl tasarlayacağınızın da anlatıldığı. Sorularınız olduğunda eğitmene doğrudan ulaşabildiğiniz ve eğitimlere ömür boyu erişiminiz olan bir eğitim hazırladık.



Benzer İçerikler

Yorumlar