Dubai Çikolatası: Tesadüf Mü, Lobi Çalışması Mı?

Dubai çikolatası

Dubai çikolatasını ilk üreten kişi, dokuz yıldır Dubai’de yaşayan 38 yaşındaki Mısır asıllı İngiliz girişimci Sarah Hamouda. Sarah’nın Fix Dessert Chocolatier adında çikolata odaklı ürünler yapan bir firması da var. Firma yeni sayılmaz, 9 yıldır Dubai’de faaliyet gösteriyor. Bu bilgi daha sonra lazım olacak bize.

Gelelim Dubai çikolatasını popüler yapan kişiye, bu TikTok yemek fenomeni Maria Vehera ve kendisi de Dubai’de yaşayan bir fenomen. Maria’nın, Dubai çikolatası ile arabasında çektiği ASMR videosu bugüne kadar 70 milyondan fazla izlendi ve o zamandan beri yüzlerce kişi önce bu çikolatanın ne olduğunu merak etti, sonra bu çikolata barlarını alıp kendi videolarını çektiler.

Dubai çikolatasına erişemeyenler, bulamayanlar ise nasıl yapılacağını merak etti, kimisi yapılış videoları çekti. Bu sefer yapılış videoları viral oldu.

Dubai çikolatasının mucidi Sarah Hamouda ise amacının, klasik çikolatanın ötesinde farklı bir deneyim sunmak olduğunu ve asla bu kadar dünyayı saracak bir trend olacağını düşünemediğini söylemiş.

Buraya Kadar Normal Hikaye, Bundan Sonrası?

Dubai’de olduğum sürece hep Dubai şeyhi Rashid Al Maktoum’un Dubai vizyonu konulu içeriklerine maruz kaldım. TV’de, dergilerde, AVM’lerde, hatta havaalanında. Merakla da izledim, okudum, dinledim. İşin aslı Dubai için yaptıkları muazzam, propagandadan ötesi.

Al Maktoum sürekli Dubai’yi dünyanın farklı sektörlerinde parlayan bir elmas olmasını istediğinden bahseder. Ona göre Dubai pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu olmalı, Dubai dünyanın finans, eğlence, eğitim ve sağlık merkezi de olmalı ki bu konuda yaptığı çalışmalar meyvesini veriyor.

Bir detay daha var; o da Al Maktoum’un Birleşik Arap Emirlikleri’nden daha izole olarak vurguladığı Dubai markası. Al Maktoum’un bir demecinde, geleneksel detayların olduğu Dubai ile özdeşleşebilecek her türlü moda, yemek, mimari, mobilya gibi ürünlerin destekleneceğini söylemişti.

Dubai’de Al Maktoum Investments Office ile iki defa görüşme fırsatım oldu. Orada da özellikle gıda, mobilya, hazır giyim, mimari gibi taraflarda geleneksel detaylara atıfta bulunan ürünlere, Dubai ile özdeşleşecek işlere ciddi destek sunacaklarını söylemişlerdi.

Dubai çikolatası tam olarak bunların hepsini karşılıyor. Belki Sarah bunun farkında değildi başta sonradan desteği gördü, belki 9 yıldır Dubai’de ve şirketi var, gayet farkındaydı ve iyi bir ürün, iyi bir destekle yürüdü. Sonuç olarak herkesin mutlu olduğu, istediğini aldığı bir iş. Dubai markasına katkı sunacağına inanıldığı için, viral olduktan sonra, emirliğin bir lobi çalışması sonucu da dünyada moda haline gelmiş olabilir.

Bu kadar kısa sürede, Türkiye dahil (örneğin Ülker) birçok ülkedeki dev markalar da seri üretip, market raflarına Dubai çikolatası koymaya başladılar. İnternet dünyası daha önce de birçok viral tat gördü ama bu hız ve raflarda yer edinme gücü aklıma yine Al Maktoum’un Dubai markası takıntısını getirdi.

Dubai çikolatası, Al Maktoum’un hayalini kurduğu gibi geleneksel Arap mutfağından detay barındıran (künefe şehriyesi) modern bir lezzet olarak Dubai mutfak kültürü hanesine çoktan yazılmış olabilir. Bu lezzeti bulan Sarah’nın dediği gibi başarısının arkasında viral bir etki olabilir tabi ama emirlik lobisinin desteği de hissediliyor bana göre.

Benzer İçerikler

Yorumlar