Stok fotoğrafçılığı tanımını yapmak belki geçmişte daha kolaydı ama günümüzde biraz daha detaylı bir hal aldı çünkü stok fotoğrafçılığının kullanım alanları, amaçları ve iş modelleri, eskiye nazaran oldukça fazla. Biz yine de önce klasik bir tanım yapıp, sonra diğer konular üzerine konuşalım.
Stok Fotoğrafçılığı Nedir?
Stok fotoğrafçılığı; farklı ihtiyaçlar için fotoğraflara ihtiyaç duyanların, kullanım amaçlarına göre telif ve kullanım bedeli ödeyerek o fotoğraflara sahip oldukları bir endüstridir, pazardır.
Stok görsel endüstrisi fotoğraf ile başlasa da günümüzde illustrasyon, vektör, 3D modelleme, ses, video materyalleri de artık stok ajanslarında yer alıyor çünkü değişen teknoloji ve koşullar, artık bu materyallere de stok ihtiyacı oluşturuyor. Bu nedenle, eskiden stok fotoğraf ajansı olarak bilinen firmalar, artık stok görsel/materyal ajansı olarak anılır.
Stok ajanslarının görsel kütüphanesi, katılımcılar (contributor) yani fotoğrafçılar, illustratörler, videograflar ve tasarımcılar tarafından oluşturulur. Eğer stok fotoğrafçılığın tarihi yazımızı okuduysanız, orada stok ajanslarının geçmişte arşiv satın alma yoluyla da kendi arşivlerini genişletme örneklerini görebilirsiniz.
Stok Fotoğrafçılığı Nasıl Yapılır?
Oldukça kolay; Shutterstock, Adobe Stock, iStock, Alamy gibi stok görsel ajanslarının bir ya da tamamına üye olup, hesabınızı aktifleştirip fotoğraflarınızı yükleyerek başlayabilirsiniz. Unutmayın, fotoğraflarınızın kabul edilmesi onların satılacağı anlamına gelmez. Fotoğraflarınız ne kadar stok niteliği taşıyorsa o kadar fazla satacaktır. Bunun için stok fotoğraf çekmeden önce şu soruları kendinize sorun; bu fotoğrafı kimler alır, bu fotoğraf hangi sektörü veya konuyu işliyor, fotoğrafın arka planı ön plan ile uyumlu mu gibi soruları kendinize sormayı unutmayın lütfen. Bu sorular çok daha etkili fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır.
Stok Fotoğraf İçin Kabul Kriterleri Neler?
Önceden çok sıkı görsel kabul etme kriterleri olan stok görsel ajansları günümüzde bu kriterleri oldukça esnetti. Bunun sebebi akıllı telefonların artık oldukça iyi fotoğraf çekmesi, giriş seviyesi kameraların dahi yeterli imaj kalitesine sahip olması ve sosyal medyada özellikle blogger, vlogger gibi yeni nesil içerik üreticilerin her kalitede ve her tarzda fotoğrafa ihtiyaçlarının olması ve tabi stok ajansları arasında görsel arşiv rekabetinin maalesef sayıyla ölçülür olması. Örneğin, stok ajanslarının ana sayfalarında şu kadar milyon görselimiz var şeklinde ibareleri görürsünüz.
Bu yazıyı arama motorundan bulup okuduysanız, eğitimimizden haberiniz olmayabilir. Dilerseniz buraya tıklayarak başlangıçtan ileri seviyeye stok fotoğrafçılığı eğitimimize katılabilirsiniz.